GALERIJA FOTOGRAFIJA
DOSADAŠNJIH IZDANJA

Uvid u finalni proizvod i dizajn knjige

 

613 ZAPOVESTI (תרי״ג מצוות)

''Koji nas je posvetio zapovestima Svojim…''

USLOVI PRETPRODAJE U 2022. GODINI

Ovde se možete informisati o načinima pretprodaje, planu objava i drugim načinima nabavke knjige

(ט‎) SEGMENT IZ PREDGOVORA


Kapitalno izdanje Zohara u ediciji IK Metafizika koje ste u prilici da čitate sastoji se od 23 toma pažljivo podeljenih u tematske celine koje hronološki odgovaraju nedeljnim porcijama Tore (parašat ha’šavua, פרשת השבוע), odnosno čitanjima koja se priređuju sedmično na najsvetiji Jevrejski praznik Šabat (שבת), čiji početak obeležavamo svakog petka 18 minuta pre zalaska sunca (kabalat Šabat, קבלת שבת), te subotom ujutru (šahrit, שחרית) kada se i čitaju određeni tekstovi i odgovarajući segmenti Tore u sinagogama i zajednicama širom sveta. Otud se sasvim prirodno nameće da s prvim tomom moramo krenuti od samog početka, od Postanja (Berešit, בראשית), što utvrđuje utemeljenje Zohara na sadržaju jevrejskog ''Tanaha'' (תנ”ך), te ima cilj dâ dubinski istraži i razmotri određene krucijalne meta-ideje, koje u tekstu jevrejske Biblije načinjemo samo egzoterno, a koje će ovde biti ezoternije razrađene, poput: prirode Boga, strukture univerzuma, nivoa ljudske duše, ideje iskupljenja, ljudskog odnosa s mračnim aspektima postojanja, istinskog sopstva, svetlosti i Čoveka kao krune celokupnog stvaranja.

Onog uzvišenog metafizičkog Čoveka koji se kao iskra ponovo utapa u more beskonačne svetlosti iz koga potiče i koji nakon kompletiranja primarnog stvaranja na pozornici prirode otpočinje svojevrsni obrnuti proces, proces uzdizanja kroz rast, razvoj i neprekidno učenje. Kroz promene. A upravo je promena i glavna odlika sâmog sveta/svemira (olam, עולם) u kome se, iako ga nazivamo sve-mirnim, neprekidno odigravaju bezbrojni procesi koji dovode do njegovog širenja i mnogih drugih dramatičnih promena, koje nalikuju svojevrsnom disanju, pulsiranju i kontrakcijama u prostorvremenu (cimcum, צמצום). Kontrakcijama koje su na skali kosmičkog protoka vremena za naše poimanje apsurdno predugačke i nemerljive. Gotovo besmislene. To je taj, savremenim kosmološkim rečnikom kazano, The Big Bounce model stvaranja, koji je čak i suprotstavljen temeljnoj ideji o Velikom prasku kao ultimativnom početku...

IK METAFIZIKA
DUHOVNA BAŠTINA SVETA

Pregled drugih dostupnih dela u slobodnoj prodaji kod izdavača

 

אבינו מלכנו
Avinu Malkenu

Otac naš, Kralj naš predstavlja Jevrejsku pesmu koja se izvodi tokom službe na praznik Roš Ha'šana (ראש השנה) i Jom Kipur (יום כפור), kao i u desetodnevnom periodu između ova dva velika praznika. Jozef Herc glavni rabin Britanske imperije, za svog života, opisao je kao ”najupečatljiviju i najdirljiviju molitvu” u čitavom Jevrejskom kalendaru. Vavilonski Talmud (Talmud Bavli תלמוד בבלי, Ta’anit 25b) navodi zapis velikog rabi Akibe koji recituje dva glavna stiha, gde oba počinju sa ”Otac naš, Kralj naš”, dok u kasnijim izadanjima komentara na Talmud, objavljenih oko 1515. godine, ova dva stiha bivaju proširena na pet.

 

BUDITE BLAGOVREMENO INFORMISANI
O BUDUĆIM NASTAVCIMA ZOHARA

Ostavite Vaš email i bićete obaveštavani o najnovijim nastavcima

ספר הזוהר Sefer Ha'Zohar - Knjiga Sjaja
IK Metaphysica u saradnji sa ArsMagine.com | Beograd, Srbija
© 2020-2023 - Sva prava zadržana | v7.2 אי״ה